За последствията и жертвите на войната в Украйна от първо лице. Специалните пратеници на bTV Репортерът Стоян Георгиев и операторът Александр Осиченко предават от опустошените райони.

Днес в Бородянка бяха открити два масови гроба, в които има 10 души. Продължават да се откриват тела на хора във всички северни и западни предградия на Киев. В Буча продължиха разпитите на местното население, което свидетелства както пред местните, така и пред международните екипи, които тепърва трябва да установят дали там е имало геноцид.

Това е улицата в Буча с разбитата колона от танкове, кадрите от която обиколиха целия свят.

Снимка: bTV

„Това е улица "Воксална" - точно тук на тази улица се водеха жестоки боеве. Сега ще завием по улица "Яблонска", където разстрелваха хората. На нея се извършваха най-страшните престъпления, които обиколиха новините по целия свят“, обясни Андрей.

Людмила живее на същата улица.

„Те са нечовеци, които дойдоха тук, Имам синдром на войната, плача всеки ден, две седмици бяхме в мазе, нямаше ток, нямаше телевизия, ние чак сега разбираме мащабите на трагедията. Когато разбрах какво се случва и можех да се обадя, звъннах на моя приятелка. Тя ми каза, че до нейната къща лежал труп и през цялото време са ѝ забранявали да го прибере. През деня влизаха, крадяха пилета, мебели, тахника. взимаха всичко, каквото им харесва - плазма, бельо. В моята къща всичко обърнаха“, разказа тя пред bTV.

От бедната къща на баба Анна, от същата улица, не са взели нищо. Но постреляли по вратата на гаража. Малко след улица "Яблонска" е църквата, където преди няколко дни бяха ексхумирани телата на около 100 души.

Снимка: bTV

Там срещаме Евгений - свидетел на убийства в дните на окупация.

„Беше достатъчно една снимка от телефон на тяхната техника. За това убиваха. Една снимка - убиват те, един SMS – разстрел. Аз ги питах: „Млади войници, защо сте тук?“. Те отговориха: „Ние дойдохме да ви освободим от Америка”. Това не са хора. Това са животни“, разказа той.

И днес продължи откриването на нови тела в предградията на Киев. На този фон в Бородянка няма ток и вода, почти няма и хора, градът на практика не съществува.