Социалният гигант „Фейсбук“ забрани съдържание в своята платформа, което отрича или преиначава фактите за Холокоста, пишат световните технологични медии. За първи път от компанията дефинират това съдържание толкова ясно, пишат от Би Би Си.

Шефът на компанията Марк Зукърбърг, който беше ожесточено критикуван, че не прави нищо срещу разпространението на грешни твърдения за Холокоста, коментира, че е „изпитвал затруднения да прецени кога става въпрос за свобода на изразяването и кога не“. По думите му това е правилният баланс.

Преди две години Зукърбърг направи коментар по време на интервю, че подобно съдържание не трябва автоматично да се изтрива, „само защото показва погрешни схващания“.

„Аз съм от еврейски произход и има хора, които отричат Холокоста. Аз го намирам за много обидно, но в крайна сметка, че не трябва да махаме подобно съдържание от платформата. Има някои неща, които хората не разбират, но не смятам, че не ги разбират нарочно“, коментира тогава Зукърбърг.

Тогава коментарите му предизвикаха ожесточени критики от цял свят.

След като от „Фейсбук“ обявиха решението си да започнат изтриването на такова съдържание, Зукърбърг побърза да коментира, че е сменил мнението си по темата.

„Мисленето ми еволюира. Видях и данни, че антисемитските атаки се увеличават, заради което се разширява и нашата политика за език на омразата“, написа той в публикация в личния си профил.

„Поставянето на линия, която определя кое е приемлив език и кое – не, не е лесна задача, в сегашната световна ситуация смятам, че това е правилното решение“, пише още Зукърбърг.