Стрийминг компанията „Нетфликс“ се забърка в политически скандал, след като пуснаха нова документална поредица за Холокоста. „Дяволът от съседната врата“ проследява делото срещу Джон Демянюк – американец от украински произход, за който се твърди, че е бил оператор на газовата камера в лагера на смъртта „Треблинка“ с прякора Иван Грозни.

По време на документалната поредица е показана карта на Европа, на която са отбелязани местата на лагерите на смъртта на нацистите. На нея те се намират в границите на днешна Полша, като никъде не е обозначено, че в този период от историята това е било част от нацистка Германия.

Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки е изпратил официално протестно писмо до шефа на „Нетфликс“, в която посочва, че по този начин се намеква, че именно Полша е отговорна за избиването на милиони евреи.

От полското МВнР пуснаха две карти в „Туитър“ профила си, на които ясно се виждат разликите. „По време на събитията, описвани в „Дяволът от съседната врата“, полската територия е била окупирана и нацистка Германия е била отговорна за лагерите. Картата, показана в документалната поредица, не отразява действителните граници по това време“, пишат от външното министерство.

Моравиецки призова компанията да „отдаде почит на загиналите и да запази истината за Втората световна война и Холокоста“, като обвини „Нетфликс“ в „пренаписване на исторически факти“.

„Смятам, че тази ужасна грешка е била направена случайно“, допълва Моравиецки.

Миналата година в Полша бяха приети специални закони, които криминализират изказвания, намекващи, че страната е била отговорна за зверствата, извършени от нацистка Германия през войната.

От „Нетфликс“ коментираха пред Ройтерс, че са наясно с проблемите около документалната поредица, но не поясниха дали ще бъде поправена.