Премиерите на Гърция и на Република Северна Македония получиха годишното отличие на конференцията по сигурността в Мюнхен. Зоран Заев заяви, че поделя наградата с българския премиер. 

Снимка: Reuters

Ципрас и Заев получиха наградата „Евалд фон Клайст” за подписването на договора от Преспа и решаването на близо 30-годишен спор. Двамата лидери посветиха наградата на народите си и благодариха за усилията на всички, които им помогнаха, за да обърнат нова страница на Балканите. В словото си Заев акцентира и на българския принос.

„Искам да обявя, че споделям тази награда с моя добър приятел – премиера на България Бойко Борисов. Със споразумението, което постигнахме, успяхме да продължим напред и да постигнем този успешен договор и с Гърция”, заяви Заев. „Най-важната награда за нас е, че ние положихме основите на истинско приятелство и сътрудничество между нашите страни”, каза Ципрас.

Последният ден на конференцията в Мюнхен ще бъде посветен на конфликтите в Близкия изток с акцент Сирия.

Преди няколко часа американският президент Доналд Тръмп призова в „Tуитър” европейските държави да приемат 800 пленени европейски бойци на ИДИЛ и към тях да бъдат започнати дела.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!