Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за бързо провеждане на предсрочни избори на брифинг днес.

Изявлението му идва след срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която страната не получи дата за начало на присъединителни преговори с ЕС.

Заев каза, че само народът има мандат да вземе решение за бъдещето на страната.

„Бързи предсрочни избори, на които вие, гражданите, ще вземете решение за пътя, по който трябва да плодължи нашата страна. Това ще предложа утре на лидерската среща при президента Стево Пендаровски”, заяви премиерът.

В обръщение към нацията вчера Пендаровски каза, че е поканил лидерите на най-големите парламентарни партии на среща на 20 октомври. Убеден е, че точно сега е моментът да покажат единство за стратегическата ориентация на страната, независимо от политическите различия по много въпроси.

„ЕС не направи това, което ни обеща. Ние изпълнихме всичките си задължения, извършихме реформи и решихме споровете със съседите. Това, че ЕС не успя да вземе решение за започване на преговори с нас, е тяхна историческа грешка и това потвърдиха всички европейски лидери. Ние направихме всичко, което можахме и всичко, което трябваше да направим”, каза днес Заев.