Премиерът на Северна Македония Зоран Заев отново стана жертва на измама, като проведе телефонен разговор с лице, представящо се за Грета Тунберг, съобщи „Танюг”, цитирана от БТА.

Фалшивата екоактивистка е уговорила и провела телефонния разговор, макар че, по неговите думи, това им се сторило съмнително, заяви съветникът на премиера за отношения с обществеността Мариян Забърчанец.

Той добави, че в този случай нападението е било много по-обиграно в сравнение с фалшивото обаждане на руските комици, които по-рано тази година говориха със Заев, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Преди няколко дни открихме хибридно нападение срещу кабинета на премиера, при което бе злоупотребено със самоличността на младата екоактивистка Грета Тунберг", каза Забърчанец.

Той обясни, че манипулаторите са употребили брандирани имейл адреси и телефонни номера и чрез официално македонско представителство са успели да уговорят и реализират телефонния разговор.

Отделни части от разговора се сторили съмнителни на премиера и неговите съветници, но все пак било решено разговорът да се довърши, за да бъдат открити инициаторите.

"Веднага след това направихме всички проверки за установяване на самоличността на събеседника и сега със сигурност можем да кажем, че е открито хибридно нападение срещу кабинета на премиера. След това уведомихме семейството на Грета Тунберг.  Те отговориха, че са обезпокоени от подобни новини и ще сигнализират за злоупотреба пред компетентните органи", каза Забърчанец.