„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев след среща с македонския президент Георге Иванов.

Заев се е срещнал с него и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможностите за пробив в спора за името на Македония.

„Илинден означава историческа приемственост на нашите стремежи, нашата държавност и нашата гордост. Илинден е величественото ни минало, Илинден е светлото ни бъдеще”, посочи Заев.

Чрез това възможно решение запазваме нашето достойнство и утвърждаваме нашата македонска идентичност, заяви още македонският премиер.

В речта си той изтъква приноса на различни народи и етноси за благополучието на македонската държава. България не е сред изброените. „Илинденска Македония е държава и общество, за чието благополучие и развитие еднакво ангажирани бяха и македонците, и албанците, и турците, и сърбите, и влахите, и ромите, и бошняците, и всички други, които са се борили и преборили за свободна и независима Македония”, изтъкна Зоран Заев.

Междувременно пресслужбата на Белия дом съобщи, че вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и премиерът на Гърция Алексис Ципрас са обсъдили вчера по телефона преговорите по преименуването на Македония.

Според съобщението Пенс е благодарил на Ципрас за проявеното от него и македонския премиер Зоран Заев „лидерство” в опита им да решат десетилетния спор за името на Македония.

„Вицепрезидентът призова премиера Ципрас да продължи да работи с премиера Заев за взаимно приемливо решение. Решаването на този спор би спомогнало за стабилността и мира в региона”, се казва в съобщението.

В него се подчертава, че Пенс и Ципрас са се съгласили, че пред Атина и Скопие са разкрива „историческа възможност да уредят този въпрос” и че „времето е от голямо значение”.

Същевременно опозицията в Гърция заяви, че не подкрепя споразумението.