Мащабно разследване на злоупотреби с власт, съмнения за лично обогатяване чрез държавни средства и даже твърдения за президентски „харем“ от моделки и журналистки, които градят шеметна кариера – това е най-краткото описание на едночасовия филм „Златното дъно“, който беларуски опозиционни активисти качиха онлайн. Разследването на платформата NEXTA включва документи и интервюта с различни замесени лица, включително бивш сътрудник на президента Александър Лукашенко.

Във филма са представени данни за това как държавният глава и неговото обкръжение използват 18 обекта за лични цели. Според източниците на активистите луксозното обзавеждане на резиденциите струва милиони долари – а Лукашенко и близките на практика са ги „приватизирали“.

Изключително скъп е и автопаркът на Лукашенко – „Майбах“ за 1,5 млн. евро, „Ролс-Ройс“, „Ауди“, „Тесла“ на 6-цифрени цени и редки стари автомобили, които са още по-скъпи. Само поддържката на колите струва стотици хиляди евро. Описват се също разточителни публични разходи – най-вече скъпи концерти на изпълнители, които Лукашенко харесва.

Твърди се, че близък до Лукашенко ще използва за свой индустриален проект огромен кредит от Китай, който след това може да се наложи целият беларуски народ да плаща.

Сред по-пикантните разкрития е разказът на моделиера Саша Варламов. Той твърди, че около Лукашенко твърде често се въртят млади жени, които правят шеметна кариера.

Снимка: Getty Images

Единият пример е Мария Василиевич, която става „Мис Беларус“, след което я виждаме на куп публични прояви с Лукашенко – от виенски бал до садене на картофи пред камерите. На 22 г. тя става и най-младият депутат в историята на страната.

Друга „прекрасна госпожа“ е Анна Ейсмонт – от водеща на спортните новини, след познанството си с Лукашенко се превръща в един от най-изявените говорители на властта, а брат ѝ – от милиционер в директор на новините в държавната телевизия. Нейната снаха Наталия пък става прессекретар на президента.

Снимка: Getty Images

Още в дните преди излизането на „Златното дъно“ Лукашенко побърза да заяви, че няма никакви дворци и притежава единствено малката къща, в която се е родил. Публикацията се забави с няколко дни, което породи опасения, че властите са успели да я предотвратят.

В Беларус цари терор и малцина се осмеляват да говорят заради страх от репресии, призна пред телевизионния канал „Сегашно време“ един от авторите на филма – Степан Путило, който вече живее и работи в Полша.

„Аз съм дълбоко убеден, че той (Лукашенко) е „чист“ за пред хората и на него лично не се води нищо. По документи всичко се води или на държавата (а виждаме, че той не прави разлика между държавната и частната собственост), или на приближени бизнесмени, включително на такива, които държи с компромати. Те всичко разбират – има си правила, трябва да делят с него определен процент, трябва да показват уважение към определени хора и т.н.“, коментира журналистът.

Властите в Минск поискаха той да бъде екстрадиран и съден.

Наричан на Запад „последния диктатор на Европа“, Александър Лукашенко е на власт от 1994 г. По негово време конституцията на бившата съветска република беше променяна на няколко пъти, за да може да се задържи на поста.

Последните няколко президентски вота, макар и официално спечелени от Лукашенко с голяма преднина, бяха съпроводени с протести на опозицията, безредици и изключително твърди действия на силите за сигурност спрямо недоволните.