Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне десетки симпатизанти на "Златна зора", които се събраха пред Върховния съд в Атина, предаде Франс прес. Николаос Михалолиакос беше изправен пред него в рамките на разследване на неонацистката партия.

Със скандирания "Родина, чест, "Златна зора" и "Кръв, чест, "Златна зора" и с партийни и национални знамена в ръце, събралите се хора нападнаха полицаи и фоторепортери. "Вие не сте добре дошли тук", скандираха на английски демонстрантите пред журналистите.

Практиката е често използвана от "Златна зора", чиито депутати вече не са канени от телевизиите след убийството през септември на антифашиста Павлос Фисас от член на партията.

Според гръцките медии трима фоторепортери са били ранени. Лидерът на партията Николаос Михалолиакос и заместникът му Христос Папас, както и депутатът Янис Лагос бяха прехвърлени от затвора Коридалос пред Върховния съд за допълнителни показания пред съдия следователите във връзка с "незаконно носене на оръжие", съобщи съдебен източник.

И тримата бяха задържани под стража в края на септември в рамките на операция срещу партията, чиито членове бяха обвинени за най-малко две убийства и множество актове на насилие срещу имигранти и леви активисти.

Общо осем настоящи или бивши депутати бяха поставени в предварителния арест, а 16 депутати от "Златна зора", включително жената на лидера Елени Зарулия, са обвинени в "участие в престъпна организация".

Двама бивши депутати напуснаха партията в последните месеци, като изразиха несъгласието си с действията й.