Марсоходът „Кюриосити” на НАСА е взел първата проба от гигантската марсианска планина, заради която прекоси междузвездното пространство, пише сайтът Space.com, цитиран от „Фокус”. Еднотоновият роувър е пробил 6.7 сантиметра в скала в полите на планината Шарп, която се издига на 5.5 километра към небето на Червената планета.

„Кюриосити” е събрал проби от раздробената скала, за да ги изследва с бордовите си инструменти. “Тази скала се намира в най-ниската част на планината, а след това планираме да проучим по-високите, по-млади слоеве, намиращи се в близките възвишения”, обяснява заместник научният ръководител на мисията Ашуин Васавада. “Вярваме, че този пръв поглед към скалния състав на планината ще докаже важността на Шарп. Анализът ще пресъздаде картина на условията, когато планината се е формирала и какво е довело до издигането й”, допълни той.

Планината Шарп е основната научна цел на марсохода. Изследователите искат „Кюриосити” да се изкачи по хълмовете в подножието й, търсейки в скалите обяснение на факта, че Марс се е превърнала от топъл, влажен свят в древността в студената, суха планета, която познаваме днес.

Роувърът на НАСА започна пътуването си към планината през юли 2013 година и достигна подножието й, наречено възвишенията Пахръмп, миналата седмица. Екипът на мисията скоро ще достави прахообразната проба в откритата лопатка на „Кюриосити”, където може да я наблюдава и да прецени дали е безопасно да я изпрати във вътрешните инструменти за анализ.