Американската писателка и журналист Е. Джийн Карол заведе дело срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за изнасилване, което се е случило през 90-те години на XX век, пише Би Би Си.

Това е възможно с помощта на нов закон, който защитава жертвите срещу сексуално насилие десетилетия след извършването на деянието.

Новият иск на Е. Джийн Карол дойде минути след влизането в сила на щатския закон на Ню Йорк, който позволява на жертвите да съдят без оглед на давността.

Припомняме, че 78-годишната Карол заведе федерален граждански иск за клевета срещу Доналд Тръмп през 2019 г., като този процес продължава и до момента. И Карол, и Тръмп подадоха показания под клетва пред съдия в Ню Йорк през октомври.

Е. Джейн Карол е сред първите, които подават искове по Закона за оцелелите възрастни, който влезе в сила в четвъртък.

В новия иск Карол, която е бивша колумнистка на списание Elle, обвинява Тръмп за побой, „когато я е изнасилил и опипвал насила“ и за клевета в неговия акаунт социалната му мрежа Truth social миналия месец, където той отрича предполагаемото изнасилване, пише Франс прес.

В новия иск Карол търси неуточнени компенсаторни и наказателни щети за психологически вреди, болка и страдание, загуба на достойнство и увреждане на нейната репутация. Журналистиката твърди, че нападението се е случило в гардеробна на луксозен универсален магазин в Ню Йорк.

Бившият президент на САЩ отрича обвиненията.