„Президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис няма да губят време да говорят за Тръмп. Те имат толкова много пред себе си, за да гледат назад“. Това е прогнозата на Джеймс Фалоуз, старши кореспондент на списание „Атлантик“.

Снимка: EPA

Фалоуз е най-младият автор на президентски речи в американската история, след като едва дипломирал се в Харвард и Оксфорд работи рамо до рамо с президента Джими Кратър. 

Според него отиващият си президент Донал Тръмп е имал подкрепата на крайнодесни организации заради позицията му по отношение на расизма.

Снимка: Reuters

„Доналд Тръмп е известен с това, че никога не критикува някой, който го подкрепя. Тези крайнодесни организации стоят зад него заради позицията му по отношение на расизма. Чувстват се така сякаш, че той ги защитава. Важно е да знаем, че дори когато Тръмп беше президент, федералното правителство предупреждаваше, че основната терористична заплаха в Съединените щати не са международните екстремистки, религиозни групи, а преди всичко организациите на белите расисти", обяснява журналистът.

По думите му има две теми с дълга продължителност в историята на Америка. Първата, е расовото разделение. И втората – оръжията.

Снимка: btvnovinite.bg

"Имаше история в края на 2020 г. за план да бъде отвлечен губернаторът на Мичиган от една от тези групи. Не става въпрос за голям брой хора, но не е нужно да са много, за да се постигне нужният ефект. Те са фрагментирани, комуникират основно виртуално, но основното е, че са въоръжени, което вече е опасно“, смята Фалоуз.

Той коментира и щурма на Капитолия на 6 януари: „QAnon (крайнодясна конспиративна теория-б.р.) представлява един вид триумф на ирационалното конспиративно мислене на един значителен сегмент от американския народ. Всяко общество има конспиративни теории – те са част от модерния живот, но това е доста странна, екстремистка теория.

Снимка: btvnovinite.bg

Така наречената „Дълбока държава“ включва идеята, че по някакъв начин демократите са въвлечени в канибализъм, детска порнография, трафик на деца“.

Според журналиста една от най-големите слабости в управлението на Търмп е начинът, по който водеше битката с коронавируса, също и фактът, че раздели американското общество.

„Има три много деструктивни неща, които Тръмп направи като президент. Номер едно – начина, по който ръководеше битката с COVID пандемията в Съединените щати. Страната ни е с най-много заразени и починали в света. А би трябвало да е водеща в контрола на заболяването.

Снимка: EPA

На второ място – той раздели, вместо да обедини американците. Обикновено президентът е този, който обединява хората. И вместо да направи „Америка първа“, я превърна в по-несигурно място в света“, твърди Фалоуз.

По негово мнение Тръмп го очакват много съдебни дела в бъдеще: „Персоналното бъдеще на Доналд Тръмп, смятам, че ще включва много съдебни дейности. Има много дела срещу него, които бяха спрени временно, докато беше президент – заради имунитета, който има. Но те ще започнат отново.

Снимка: EPA

По отношение на това, което прави Сенатът с втория импийчмънт на Тръмп, той може би няма да може да се върне обратно в политиката. Мисля, че ще е фигура с отслабващо влияние в американския  живот. Трудно е да се предскаже бъдещето на Републиканската партия, защото повечето, които сега я водят, бяха много критични към него, докато той израстваше, но станаха некритични след това, докато беше на власт. Сега започнаха да го критикуват отново. Всичко зависи от напрежението между хората, които са готови да направят всичко за Тръмп и хората, които мислят, че той е ужасно бреме за партията“.

Снимка: Ройтерс

Според журналиста Джо Бадън на първо време трябва да се справи с три спешни проблема: пандемията, която се влошава; бавната ваксинация; икономиката; международните отношения – да възстанови контактите с някои съюзници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!