Броени дни след изключително оспорваните избори в САЩ, победата на демократа Джо Байдън е все по-категорична, след като в последните дни успя да спечели освен Пенсилвания, и ключовите щати Аризона и Джорджия.

Настоящият президент Доналд Тръмп обаче и до този момент не признава изборните резултати.

Ще отстъпи ли Тръмп поста си на Байдън мирно, какво следва? Ексклузивно пред bTV говори авторът на речите на президента Джими Картър, който днес е старши кореспондент на авторитетното американско списание Тhe Аtlantic – Джеймс Фалоуз.

Фалоуз раказва, че се е възхищавал на характера и на много от постиженията на Картър. Но не е спестявал и критиките си към него. През април 1979 г., малко след като напуска екипа му, в The New York Times го описва като „добър човек с много недостатъци, и като „арогантен, самодоволен и несигурен“.

Днес от позицията си на дългогодишен чуждестранен кореспондент Джеймс Фалоуз отново е безпощадно критичен, когато говори за американските избори. Нарича ги „исторически“.

С Джеймс Фалоуз във Вашингтон разговаря Росен Цветков:

Защо тези избори са исторически?

Основният исторически елемент е съществуването на Доналд Тръмп. Той не е като никоя друга личност, който някога е бил на тази позиция преди. Така че въпросът дали той ще остане в президентството или ще бъде отстранен, това беше историческият въпрос.

Също така, настоящото забавяне на признаването на резултатите се е случвало и преди, но не и в близко време. Смятам, че хората стават нетърпеливи с продължаването на този процес.

Стратегията на Тръмп по време на неговото управление в основата си беше да енергизира своята база – хората, които от самото начало гласуват за него. Той искаше от тях да бъдат дори по-емоционални. Това беше нужно, за да твърди, че останалата част от света е нелоялна към САЩ, а другите партии - нелоялни към неговите хора, както и че медиите са нечестни към него.

Основната теза на Байдън беше – нека преодолеем този гняв. Тръмп беше гневен кандидат. Байдън – успокояващ кандидат, казващ – можем да намерим пътища да работим заедно, да се свържем със света. Така че имаше Гняв срещу Спокойствие. За момента Спокойствието изглежда, че възтържествува.

Смятам, че в последните дни Байдън дава по-изчистена версия на своето послание, което беше – „моля ви, може да работим заедно“. Т.е. ако ме изберете, ще бъда президент на всички. Не просто на хората, които са гласували за мен. Посланието на Тръмп беше – не може да се доверите на изборите, на медиите, не може да вярвате на никого, само на мен. Стратегията им беше да отидат на места, където смятат, че гласуването има значение, особено Пенсилвания. И се оказа, че са били прави.

В модерната американска история изборите винаги са били изненадващо честни. Казвам „изненадващо“, защото има много начини, чрез които изборите могат да станат нечестни. Но в Америка те са провеждани преди всичко внимателно и справедливо. От самото начало Тръмп иска да свали уважението от институциите, които може да му се противопоставят. Независимо дали става въпрос за понятието „Дълбока държава" – т. нар. бюрократичен държавен апарат, или за медиите, или за демократите. Той искаше да накара своите поддръжници да смятат, че ако той не спечели, е заради измама. Че единственият честен резултат от изборите е – той, оставайки президент. Смятам че подготвяше своите хора да се съмняват в това какви биха могли да бъдат резултатите от гласуването, особено ако са срещу него.

Той също така спомена – „ще отидем до Върховен съд“. Какво е очакването ви, свързано с това намерение?

Има лична и институционална история на Тръмп зад това… Личната – през живота си, включително като бизнесмен, Доналд Тръмп винаги е обичал да съди хората. Той може би е завеждал повече дела от всеки друг в Америка. Но почти никога не печели. Винаги казва – „ще те съдя, защото носиш това палто“, например. Може да те съди, но няма да спечели. До известна степен той винаги това прави... Неговите аргументи за измама, начинът, по който ги решава, е като ги насочи към съда – „съдиите ще кажат, че изборите трябва да бъдат прекратени“.

Той представя Върховния съд като че той е негов, защото 3 от неговите назначения са там в момента. Тези съдии не харесват факта, че са в помощ на Доналд Тръмп, но така иска да ги възприемат. Така че това е начин, чрез който може да каже – „изглежда, че резултатите вървят срещу мен, но ще намеря начин да ги заобиколя“.

Кои бяха основните проблеми на изборите тази година

Основното предизвикателство на тези избори е, че се случиха по време на пандемия. Изборният ден обикновено е време, в което хората се събират заедно в даден квартал... Въпросът беше как да се преодолее това. Основното решение беше да се гласува основно по пощата.

Но това беше съпътствано от два проблема. Единият, американската пощенска система, политически мотивирана от приятел на Доналд Тръмп, умишлено забавяше пощата. Има конкретно доказателство за това. Вторият, Тръмп казваше на своите поддръжници, че гласуването по пощата е измама. В резултат на това демократите гласуваха много рано по пощата, защото искаха да бъдат сигурни, че гласуването им ще се случи. Направиха го в значителен брой. Хората на Тръмп не гласуваха по пощата в такива огромни числа. Така че има дисбаланс в гласуването по пощата и лично. Но главният проблем беше пандемията.

Каква е главната разлика между изборите тази година и преди 4 години?

Мисля, че преди 4 години, когато изборът беше между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, никой не очакваше, включително Доналд Тръмп, че може да спечели той. Изглеждаше невъзможно. Цялата система, първо, беше шокирана и изненадана как може това да се случи. И второ, имаше подготовка за критика, свързана с Хилари Клинтън – за начина, по който тя може да бъде нечестна, да направи нещо грешно. Но не и да бъде критикуван Доналд Тръмп.

Следващата стъпка е как Републиканската партия ще убедят Доналд Тръмп, че трябва да напусне. Според закона той трябва да напусне, няма съмнение, че трябва да напусне, но в емоционален план, това очевидно е трудно за него. Сега зависи от Републиканската партия, собствената му партия, да каже – „г-н Тръмп, имахте своите 4 години, спечелихте предишния път, загубихте тази година. Важно е да отстъпите“.

Очаквате ли това да стане мирно?

Да, и причината да го казвам, е, че, първо, това трябва да се случи. Второ, мисля, че американските военни и полицейските сили приемат, че те не служат на Тръмп, а на системата, на държавата. Военните имаха изявление, в което казват, че ролята им е да защитят Конституцията. Смятам, че само някои републиканци изговарят неверните му оплаквания. Повечето от тях, мисля, ще му помогнат да се оттегли.