Жертвите от срутения виадукт на магистрала в Италия се увеличават. 39 души са загубили живота си при трагедията, съобщиха властите. Сред загиналите има и три деца.

Ранените са 16, някои, от които в тежко състояние. Има очаквания броят на починалите вследствие на инцидента да нарасне.

Засилват се страховете за това колко дълго ще издържи частта от разрушения виадукт, надвиснала над жилищните сгради. Евакуираните са близо 500 души от 11 блока, намиращи се наблизо.

Около 300 спасители с кучета без почивка претърсват отломките на рухналия мост с надеждата да открият оцелели. Според различните съобщения издирваните са между четирима и 12 души.

"От момента на инцидента претърсваме, за да открием оцелели и не сме спрели през цялата нощ. Сега работата стана по-трудна, вече претърсихме всички зони, до които можехме да стигнем без тежко оборудване", посочи Лука Кари, който е един от спасителите.

Снимка: Reuters

Вчера пожарникари извадиха шофьор, затиснат сред железата на автомобила си, който опасно висеше от моста. Медиите излъчиха драматични кадри на спасителя, който се спусна с въже до мъжа, за да го измъкне.

На този етап няма данни за пострадали българи.

Олга Борсова е сред сънародниците ни, които живеят в близост до падналия виадукт. Преди дни е пътувала по съоръжението. Тя посочи, че според местните причината е лошо строителството.

Италианският премиер Джузепе Конте, който снощи посети мястото на трагедията заяви, че подобна хипотеза не е изключена. "Това е невероятна трагедия, преди всичко защото не е станала експлозия или инцидент. Работим по хипотезата за структурен дефект в съоръжението."

Още преди две години е имало предупреждение, че мостът е нестабилен и трябва да бъде изцяло реконструиран. Антонио Бренчич, професор по инженерство в университета в Генуа през 2016 г. е заявил за списание "Индженери", че след няколко години поддръжката на съоръжението ще стане прекалено скъпа и ще се наложи да бъде съборено и построено наново.

От службата, отговаряща за поддръжката на пътищата в района твърдят, че бедствието не е можело да се предвиди.