Расте броят на жертвите на тежката влакова катастрофа, станала вчера в северния индийски щат Утар Прадеш, съобщиха световните агенции.

По най-нови данни от преобърналите се 14 вагона са извадени вече 146 тела.

Бърз влак с 23 вагона и около 2 хиляди пътници излезе от релсите край гара Пухраян, на стотина километра от град Канпура. Според експерти причината е повредена релса заради температурните разлики през зимата и лятото.

Това е най-тежката влакова катастрофа в Индия от 2010 г. Трагедията стана в разгара на сватбения сезон в Индия и поне една двойка младоженци са били във влака. Местните медии съобщават, че около линията са разпръснати сватбени облекла, бижута и покани за сватба.

Министърът на пътната инфраструктура Суреш Прабху обяви в неделя, че ръководството на железниците ще разследва щателно и ще накаже виновните. Ведомството ще изплати едновременно помощ в размер на 350 000 рупии (5,2 хиляди долара) на семействата на загиналите и по 50 000 рупии (735 долара) на пострадалите.

Индийската железопътна мрежа, една от най-големите в света, е основен начин за придвижване на дълги разстояния в огромната държава, но е лошо поддържана и смъртоносните злополуки са относително чести. Всеки ден железниците обслужват около 20 милиона пътници.