Ураганът Матю, който бушува в централна и части от северна Америка, взе застрашителни размери и загиналите вече са над 300 души.

Голяма част от жертвите са в Хаити, като най-големият град на полуострова Джереми е почти разрушен. Най-голямата част от жертвите са загинали от падащи дървета, летящи отломки и водата, идваща от повишените речни корита.

Някои региони в югозападната част на страната са откъснати от света. Разрушени са жилищни сгради, изкоренени са дървета и улиците са под вода.

Американският президент Барак Обама обяви извънредно положение и в югоизточния щат Южна Каролина след Флорида. Шосетата в редица градове бяха задръстени вчера от трафик, а бензиностанциите и магазините за хранителни стоки - опразнени заради наближаващото бедствие.

В най-застрашените райони са отменени над 3000 вътрешни и международни полета. Армията предислоцира самолетите от военните летища, а 7500 бойци от националната гвардия са в готовност да помагат на населението. Властите се опасяват, че ураганът може да се окаже изключително  разрушителен.

„Ураганът беше много мощен, а дъждът се изливаше като из ведро. Между 6 и 7 сутринта беше най-тежко, после поутихна и хората излязоха, но след това ни връхлетя отново и стана още по-лошо. Слава Богу, няма жертви около нас, но хората изгубиха всичко - къщи, дрехи, всичко”, описва Дони Сант-Жермен.

В Доминиканската република загинаха четирима, а в Куба не се съобщава за жертви и значителни разрушения.

Матю е от четвърта категория по петстепенната скала с ветрове със скорост от 210 до 250 км/ч. Той е най-силният ураган, който удря Карибите след Феликс през 2007 г.

Заради опустошенията в Хаити властите отложиха президентските избори, които трябваше да се проведат в неделя.