Броят на жертвите след срутването на текстилната фабрика край столицата на Бангладеш Дака достигна 1000 души. Под развалините през последното денонощие бяха открити още тела и размерът на трагедията след най-тежката промишлена авария в страната се увеличи.

„Броят на жертвите вече възлиза на хиляда,” след 17-дневното разчистване и издирване в останките на 9-етажната сграда в град Савар, на 30 км южно от Дака, съобщи пред АФП говорител на армията.

Над 3 000 работници бяха на смяна, когато комплексът „Рана плаза" рухна над главите им, докато нищо неподозиращите мъже и жени произвеждаха дрехи за западни марки.

В сградата се помещаваха пет големи фабрики за облекла. Срутването й предизвика масови протести и арести в Бангладеш, както и специално внимание на Европейската комисия заради проблемите с експлоатацията на труда, налагана от натиска за по-ниска себестойност на произведената продукция.

След инцидента и протестите властите бяха принудени да планират затварянето на 18 опасни текстилни фабрики в столицата и около нея.