Жените в Саудитска Арабия вече имат право да шофират.

Саудитският крал Салман издаде указ, позволяващ на жените да шофират коли, слагайки край на статута на консервативното ислямско кралство като единствената страна, в която това е забранено, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция СПА.

Кралският указ разпорежда сформирането на министерски орган, който да даде препоръки в срок от 30 дни и после да приложи заповедта до юни 2018 г.

Саудитският посланик в САЩ заяви, че решението е не само голяма обществена промяна, но и част от икономическите реформи в кралството. "Смятам, че нашето държавно ръководство осъзнава, че обществото ни е готово", каза принц Халид бин Салман пред репортери.

Той заяви, че за да получат шофьорска книжка, жените няма да има нужда да се получили разрешение от лице, което по закон да се явява техен пазител, както и че няма да трябва докато шофират с тях задължително да има придружител в колата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства издадения указ.

В съобщение на пресслужбата на Белия дом се посочва, че Тръмп смята промяната за "положителна стъпка в посока гарантиране правата и възможностите за жените в Саудитска Арабия".