Жената, придружавала бившия шпионин Сергей Скрипал, когато той е бил изложен на неизвестно засега вещество, е дъщеря му – 33-годишната Юлия Скрипал, съобщи Би Би Си.

Двамата бяха открити в безсъзнание на пейка в търговски център в Солсбъри в неделя и са настанени в болница в критично състояние.

Съпругата, синът и по-големият брат на Сергей Скрипал са починали през последните две години, посочва Би Би Си.

Полицията издирва двойка, записана от охранителните камери на фитнес в търговския център как преминава близо до мястото, където са намерени Сергей и Юлия Скрипал.

Все още не е ясно какво вещество е причинило състоянието на шпионина и дъщеря му. Няколко спешни медици, оказали помощ на двамата, обаче също бяха прегледани. Един остава в болница.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва „няма информация“ какво може да е довело до инцидента, в какво е бил замесен Скрипал, но посочи, че Русия е отворена за съдействие в разследването, ако такова бъде поискано, посочва Би Би Си.

Британският външен министър Борис Джонсън пък увери в реч пред Парламента, че Лондон ще отговори подходящо и енергично, ако се се докаже, че Русия е замесена в случая. Това може да включва и нови санкции срещу Москва.

„Не соча с прът, а казвам на правителствата по света, че нито един опит да се отнеме невинен живот на британска почва няма да мине несанкциониран или ненаказан“, заяви Джонсън.