Жена с български корени е сред последните освободени заложници от „Хамас“. Мейрав Тал прекара повече от 50 дни в плен в Ивицата Газа.

„Те са в къщата“ – това са последните думи, които близките на Мейрав чуват от нея на 7 октомври. 53-годишната жена е отвлечена от кибуца Нир Оз заедно с партньора ѝ Яир Якоб и двамата му синове.

Снимка: bTV

Децата бяха освободени в понеделник, а снощи и Мейрав се появи сред пуснатите във видео, публикувано от „Хамас“.

„Някои от тях са получили наранявания при отвличането или по време на престоя си в плен. Така че медицинското им състояние е сложно“, каза д-р Итай Песач.

Яир обаче остава в Ивицата Газа, заедно с още много от отвлечените.

„Това е като списъка на Шиндлер, чакаме да видим кого ще покажат, кой ще оцелее и кой - не. И за съжаление, в моя случай,  става дума за братовчедка ми Шири и двете ѝ малки деца“, каза Йоси Шнайдер.

Снощи бяха освободени още жени и деца от израелските затвори. Очаква се размяна на затворници и заложници да има и тази вечер, преди изтичането на временното спиране на огъня. В Катар преговорите за второ удължаване на примирието продължават.

Двете руски гражданки - майка и дъщеря на 50 и на 75 години, вече са в Египет. „Хамас“ обяви, че освобождаването им не е част от сделката за размяна, а благодарност към Владимир Путин за подкрепата му за палестинската кауза.

Снимка: Reuters

В замяна Израел трябва да освободи още 30 затворници.

Междувременно Израел извърши нова операция в град Дженин в окупирания Западен бряг. 

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: