67-годишна жена вероятно ще стане най-възрастната майка на новородено в Китай. Тя подари живот на здраво момиченце с тегло 2,56 кг.

Тиан и 68-годишният й съпруг вече имат две деца. А последното е заченато по естествен път, съобщи "Ройтерс".

Така семейството вече има три деца, а в източноазиатската страна от 1980 година е в сила строг закон за семейното планиране. Според него семействата нямат право да имат повече от едно дете. От няколко години режимът е облекчен, като позволи две деца на родителите.

Не е ясно дали ще има санкции за съпрузите след раждането на бебето.

Снимка: Reuters

"Детето е дар за двама ни от небесата", казва 68-годишният съпруг на Тиан, Хуанг, пред китайския новинарски сайт guancha.cn.

Раждането е предшествано от денонощни грижи за майката поради опасения от усложнения. 

При рутинен преглед през май става ясно, че в анамнезата на Тиан присъства мозъчен инсулт, високо кръвно налягане и диабет, което застрашавало силно бременността й.

Лекарите събират специален екип и полагат отделни грижи, за да се осигури денонощно наблюдение на родилката.

По време на бременността си Тиан е страдала от прееклампсия, сърдечна недостатъчност и нарушена функция на черния дроб. Затова екипът е взел решение да се направи секцио.

Снимка: Reuters

Специалистите установили и че репродуктивните органи на Тиан са запазени като на 40-годишна жена. Това е и причината тя да зачене по естествен път, смятат още докторите.

Бебето на Тиан е в отделението за недоносени деца за по-нататъшни грижи и внимателно наблюдение на физиологичните показатели.