PETA e най-голямата неправителствена организация в света и тази година се  навършват 40 години от основаването й. Неин създател е британката Ингрид Нюкърк, която успява да привлече за каузата си най-големите звезди от световната сцена и така идеите й, много често скандални, да придобият популярност.

Ингрид Нюкърк е един от най-влиятелните хора в света, за която може никога досега да не сте чували. Като президент и съосновател на организацията PETA (Хора за етично отношение към животните), тя води битка с всички средства  за защита на правата на животните вече повече от 40 години. Едва ли има човек, който да не е виждал някоя от акциите, на които Ингрид е вдъхновител.

От атаките на бутиците на световноизвестни модни брандове, през заливането с червена боя на кожени палта, до тичащи по улицата голи хора.

Скандални акции, които привличат вниманието на всички световни медии. Но зад това стои философията на една жена, отдала живота си на своята кауза.

“Aз пораснах, обичайки животните, но не го усещах толкова дълбоко преди да прочета книгата “Свобода за животните” на Питър Сингър, който казва: "Не става дума за едно наранено куче или един ударен кон. Това е да уважавате всички животни, не само тези, които са близки за вас, които са пред вас или във вашия дом, а всички, защото всички чувстват болка, всички страдат и искат свобода, те всички обичат, всички скърбят и те са като друга нация или племе. Те не са маси и столове, те не са незначителни, те са живи същества, също като вас. Плът и кръв като вас, мисли, също като вас, но към тях се отнасят по различен начин". Това промени моята перспектива“, споделя британката.

PETA е най-голямата организация за правата на животните в света с близо 7 милиона членове и поддръжници. Често определят Ингрид като екстремист и човек търсещ популярност на гърба на страданията на животните. През годините е била свързвана и с разследване от ФБР за терористична дейност.

“Предполагам, че не се знаят много неща за PETA, така, както не се знаят много неща и за животните. Това е и една от причините да напиша книгата "ANIMALKINDE", която се надявам скоро да бъде преведена и на български. Ние не даваме на животните уважението, което заслужават. И PETA работи в тази посока, надявайки се, че ще накара хората да проумеят какво са животните в действителност”, обясни Ингрид.

Всичко започва през 1980 г., когато организацията прави разследване в една американска лаборатория и снимките на маймунките, използвани за експерименти, потрисат света. От тогава до днес в близо 150 разследвания, които скандализират с разкритата жестокост  освен промяна в отношението към животните във фермите, решението на редица световни дизайнери да спрат използването на кожи в колекциите си и замяната на животните с манекени при изпитания за безопасност на коли, я превръщат в най-мразения  от големите корпорации човек, защото заради движението й те губят милиарди. Ингрид е постигнала много повече - променила е мисленето на хората.

„Правата са права и уважението е уважение. Ние нямаме просто едно малко сърце, състраданието не е като малка торта, от която да отрежем тънко парче. Ние имаме големи сърца и можем да помагаме на бездомните хора, но и на уличните кучета, да помагаме на хората, които са подтиснати и онеправдани. Мартин Лутър Кинг, който се бори за гражданските права в САЩ, е критикуван много, когато казва - не искам младите хора да отиват във Виетнам, да се бият. Хората казват: Не, не, не се занимавай с това, твоята цел са гражданските права, не войната, той казва: Не, несправедливостта навсякъде е заплаха за справедливостта навсякъде“, смята съоснователката на PETA.

Днес дейността й се подкрепя от световни звезди като Пинк, Парис Хилтън Джъстин Бийбър, Натали Портман и много други хора, които застават с имената и влиянието си зад идеите на Ингрид.

Тя е вегетарианка, води аскетичен живот, но това не й пречи да управлява с твърда ръка близо 700 служители по цял свят на организацията, чиито годишен бюджет е десетки милиони. И сякаш за да докаже, че определенията за нея като екстремист са верни, скандализира света със завещанието си - след смъртта й тялото й да бъде използвано за най-голямата демонстрация на PETA. Поискала е месото й да бъде изпечено публично, от кожата й да бъдат направени портмонета, от костите й - дръжки за чадъри, а едното и око да бъде изпратено в агенция за защита на животните, за да не забравят служителите там, че винаги ще бъдат  следени от PETA.

“Ако можех да променя света за един ден, той щеше да бъде омиротворено място, където никой няма да обижда и наранява другия. Където ще се отнасям с уважение към всеки живот, което много се доближава до християнското виждане за Райската градина, но без да е толкова индустриализирана. Ще бъде място, където няма да ловуваме и застрелваме животните или да се отказваме от горите. Ще мислим за кучетата, като бездомниците на улицата, ще даваме храна на гладните, като на всички други видове, които са гладни. И ние няма да унищожаваме останалата част от света, смятайки, че сме специални и Богове, а те са нищо. Представям си, че ще живеем в хармония като един оркестър на живота”, обясни Ингрид. 

Скандална, непримирима, мразена и обожествявана Ингрид Нюкърк продължава да вярва, че каузата й има смисъл, колкото и животът на всяко живо същество на планетата ни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!