Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви против бързо приемане на Западните Балкани в ЕС, предаде ТАСС. Юнкер заявил това в интервю за в. "Политико".

"Не съм привърженик на бързото присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Но ако им се отнеме европейската перспектива, отново ще преживеем това, което преживяхме през 90-те години. В тази връзка стабилността на формирането на състава на ЕС е задължително условие за това Балканите да не се окажат отново в състояние на война", каза той.

ЕС даде статут на кандидати за членство на Македония, Албания, Сърбия и Черна гора. Миналата година молба за присъединяване към ЕС подаде и Босна и Херцеговина.

В същото интервю Юнкер се обяви против прекратяване на преговорите на Турция за членство в ЕС и изрази надежда за сътрудничество от страна на Анкара.

"Не подкрепям прекратяване на преговорите с Турция за присъединяване (към ЕС), каквото иска Европейският парламент", подчерта председателят на ЕК.

По думите му обаче Турция "буквално с всяка секунда" се отдалечава от изпълнението на ангажиментите си за присъединяване към ЕС. "Не ЕС се присъединява към Турция, а Турция се присъединява към ЕС", добави той.

Европейският парламент гласува в началото на юли резолюция, призоваваща за замразяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз на фона на нарастващо безпокойство във връзка със спазването на човешките права и демокрацията в страната.