Земетресение с магнитуд от 5,6 по Рихтер разлюля малко след полунощ съседна Румъния. Трусът  беше усетен и в цяла Северна България, както и в Молдова и части на Турция. Епицентърътму е е край румънския град Фокшани, в област Вранча.

Няма данни за пострадали и щети.

Преди 3 месеца, на 24 септември, земетресение със същата сила - 5,6 по Рихтер беше регистрирано отново в района на Вранча.

Именно там през 1977 година беше регистрирано най- силното земетресение в историята на Югоизточна Европа - 7,4 по скалата на Рихтер в Източните Карпати, и именно заради това, всеки трус в този район предизвиква и извиква апокалиптични спомени.

Как румънците посрещнаха труса?

Силният трус събуди румънците минути след 1 ч. Властите се опитаха да предотвратят паника по улиците. Повечето от тях казват, че не са се уплашили, защото са свикнали.

Полицията е изпратила екипи да патрулират и да проверят дали има щети, пораженията по сградите и ранени хора. За щастие няма загинали и сериозни разрушения.

Земетресението беше усетено и в България

Трусът събуди Русе, Варна, Добрич, Велико Търново, дори беше усетен и в София.

В Стражица той извика старите страхове - точно преди 30 години градът прежива едно от най-силните земетресения.

Хората са усетили нощния трус във Вранча и той бързо върна спомените им от преживяното на 7 декември 1986 г.. Няма жертви, но оцеляват по-малко от десет къщи.

Една от тях нарочно е оставена във вида след земетресението - стената на спомена... В другата част на сградата пък е нарисуван часовник, стрелките на който отчитат злополучния час. Но и без тях, няколко десетилетия по-късно, споменът за преживения ужас се завръща дори и при най-лекия трус, като този от снощи.

В съзнанието на хората от Стражица зловещите кадри нахлуват всеки път, когато се заговори за трус.

Споменът за кошмара се върна снощи и в съседното село Асеново. Там следите от земетресението през 86-та са незаличими.

Да очакваме ли вторични трусове?

Един вторичен трус от 2,9 по скалата на Рихтер е имало днес, но той не е усетен на територията на България, съобщи за bTV дежурният сеизмолог от БАН Ирена Александрова.

Вранчанското огнище е характерно с по-слабо изявена афтършокова серия. Не можем да бъдем сигурни дали ще има или не вторични трусове, но земетресението е с умерен магнитуд и не бива да буди притеснения, нашата сеизмичност е доста по-спокойна, допълни сеизмологът.