Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Западът не трябва да всява паника от инвазия на руски войски, защото това заплашва икономиката на страната. По думите му най-големият риск е за дестабилизация отвътре, включително под формата на икономическа криза.

„НАТО е единственият гарант за сигурността на Украйна в нейното противопоставяне с Русия“, изтъкна украинският лидер на пресконференция. Зеленски подчерта, че източноевропейските страни, членуващи в НАТО, също може да бъдат засегнати от кибератаки и други тактики за сплашване от Москва.

Той не изключи по-нататъшна ескалация на напрежението в отношенията с Русия и отправи критики към прекалено голямата, по думите му, паника около състоянието на украинската икономика: „Не казвам, че ескалацията не е възможна, но не се нуждаем от тази паника“. Добави, че именно това е казал вчера по телефона на президента на САЩ Джо Байдън.

Според Володимир Зеленски настоящата ситуация е сериозно предизвикателство за НАТО, защото някои европейски страни си мислят, че не бива да се рискува с приемането на Украйна в алианса. "Ако избухне обаче пълномащабна война, тя ще бъде по границите на някои държави от НАТО", предупреди Зеленски.