Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че според него войната с Русия е „по-близо до края“, отколкото мнозина смятат. Той призова съюзниците си да укрепят украинската армия, пише ABC news.

„Планът за победа е да укрепим Украйна. Ето защо молим нашите приятели, нашите съюзници, да ни укрепят. Това е много важно”, заяви Зеленски по време на интервю с водещата на „Добро утро, Америка“ с Робин Робъртс.

Зеленски e на посещение в Ню Йорк за Общото събрание на ООН като част от пътуването му до Съединените щати, където обеща да представи това, което нарича „План за победа“, на президента Джо Байдън, както и на други ключови политически лидери на САЩ.

Зеленски неведнъж е призовавал САЩ и Обединеното кралство да отменят ограниченията върху използването на ракети с голям обсег, които са предоставили на Украйна, за да се нанасят удари по цели дълбоко в Русия.

 

Междувременно руският президент Владимир Путин предупреди, че използването на западни оръжия за нанасяне на удари по руски цели ще се разглежда като сериозна ескалация на войната и пряко предизвикателство към страните от НАТО.

Искането на Зеленски дойде в разгара на ожесточените боеве в Източна Украйна и седмици след като тя нахлу в руската област Курск. Украйна заяви, че е превзела десетки села в Курска област през първите дни на изненадващата си офанзива.

Зеленски заяви пред Робъртс, че Путин „се страхува“ от операцията в Курск.

„Това е вярно. Той много се страхува. Защото народът му видя, че не може да защити... че не може да защити цялата си територия“, каза украинският президент.

Украинският лидер заяви, че само от „силна позиция“ Украйна може да „принуди Путин да спре войната“.

Заедно със Зеленски в интервюто участва и неговата съпруга, първата дама Олена Зеленска. Очаква се Зеленски да пътува до Вашингтон по-късно тази седмица, за да се срещне с Байдън, както и с кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.