Украинският президент предупреди, че руската блокада на пристанищата застрашава световната продоволствена сигурност. Володимир Зеленски отново призова за военна помощ и за европейско ембарго върху руския петрол.

„Руските енергийни ресурси не са просто стока. Струва си да се отучите от тях, особено от петрола, защото всъщност става въпрос за свобода. Защитата на свободата има своята цена", добави украинският президент.

Повече от 8 милиона украинци са вътрешно разселени от началото на войната, съобщи ООН. По данни на Киев, в завода "Азовстал" в Мариупол все още има цивилни, въпреки че евакуацията приключи.

При посещението си в Украйна председателят на Евросъвета Шарл Мишел трябваше да се укрие заради обстрел в Одеса. В Буча, където бяха намерени телата на стотици цивилни, беше германският външен министър.

„Тези жертви може да сме ние. Може да се видят детски площадки, супермаркети, можете да видите как хората отиват на работа и точно до тях да се видят най-тежките следи от престъпления“, заяви Аналена Бербок.

Москва обяви, че от началото на наричаната от нея военна операция са свалени близо 800 дрона и около 3000 бронирани машини на Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!