Повече от 8 милиона украинци са вътрешно разселени от началото на войната, сочат данни на ООН. На този фон Володимир Зеленски предупреди за глобална криза с храните.

Според президента на Украйна руската блокада на пристанищата застрашава световната продоволствена сигурност. Поредната визита в атакуваната страна днес беше на германския външен министър. Аналена Бербок посети Буча, където бяха открити телата на стотици цивилни.

„Тези жертви може да сме ние. Може да се видят детски площадки, супермаркети, можете да видите как хората отиват на работа и точно до тях да се видят най-тежките следи от престъпления“, заяви тя.

В Одеса пък беше председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който трябваше да се укрие след руски ракетен обстрел. Загинал е един човек, а петима са били ранени. Според СЗО хиляди хронично болни в Украйна се нуждаят от спешен медицински надзор, но не могат да го получат.

„Въздействието на конфликта след два месеца е ужасяващо. Най-малко 3382 цивилни смъртни случая. 13 милиона души са разселени, а други 60 милиона се нуждаят от помощ“, заяви ръководителят на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

ЕС обвини Русия в мащабна кибератака срещу сателитна интернет мрежа в началото на инвазията

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!