„Съюзниците на Киев най-накрая доставят оръжия, които бяхме поискали“, обяви украинският президент Володимир Зеленски. По думите му тези оръжия ще помогнат на Украйна да спаси живота на хиляди хора.

Според Зеленски заявките, че Русия иска да създаде сухопътен коридор от Донбас до Молдова означава, че Москва планира нахлуване и в други страни.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че НАТО трябва да избегне директна военна конфронтация с Москва, за да предотврати Трета световна война.

„Ние трябва да обмислим всяка една стъпка, много важно е да се координираме тясно един с друг. Да се избегне ескалация по посока на НАТО е водещ приоритет за мен“, заяви Шолц в интервю за „Шпигел“.

В интервюто германският канцлер защити и решението си да не лишава страната веднага от внос на руски природен газ – нещо, за което е широко критикуван. „Аз не виждам как газово ембарго може да сложи край на войната. Ако Путин беше отворен към икономическите аргументи, то никога не би започнал тази откачена война“, казва Шолц.