Украинският президент Володимир Зеленски каза пред лидерите от групата на седемте водещи индустриални демокрации, че иска руската война в Украйна да приключи до края на годината, преди идването на зимата, цитираха го двама европейски дипломати, пише „Ройтерс“.

Зеленски се обърна към лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ чрез видеоконферентна връзка във втория ден от срещата им в Южна Германия. 

Ако войната се проточи и през зимата, рискува по-нататък да се разгори още повече, каза той. Затова страната му се нуждае от още оръжие и най-вече от противовъздушна отбрана. Той поиска помощ и за времето след края на войната за възстановяване на Украйна, както и по-тежки санкции срещу Русия. 

На срещата на Г-7 се очертаха и конкретни перспективи за затягане на санкциите, свързани с отбранителната индустрия и технологичния сектор. Целта е Русия да е затруднена да купува ново оръжие и до поправя старо. 

На срещата дойдоха и представители на световни организации, като директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.