Турция не очаква втора вълна на COVID-19, заяви здравният министър на страната Фахреттин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.

„При сегашните обстоятелства, благодарение на разбирането на обществеността за мерките срещу разпространението на новия коронавирус, не очакваме втора вълна“, заяви той.

Турция облекчи мерките срещу COVID-19 от понеделник, като възобнови вътрешните полети и междуградските пътувания и отвори ресторантите. Коджа предупреди обаче, че рискът от епидемията се запазва до приключване на лечението и на последния заразен.

Снощи Турция съобщи, че общо 130 852 пациенти са се възстановили от коронавирус досега, докато 4609 са починалите.

Междувременно страната отвори отново граничните пунктове с Иран и Ирак за международни превози. Пунктовете на границата бяха временно затворени във връзка с пандемията.

Повторното им отваряне идва на фона на наблюдаваното намаляване на темпа на разпространение на заразата от коронавирус в световен мащаб и на ограничаването на последиците от пандемията в Ирак и Иран в частност.

Премахва се и въведената практика за "безконтактна търговия". През граничните пунктове към Иран и Ирак, начело с ГКПП „Хабур“ и ГКПП „Гюрбулак“, преминават важни международни търговски пътища.