Тайната среща на европейски националисти, състояла се във Виена миналата събота и станала достояние на обществеността след публикация по темата в швейцарски вестник "Тагесанцайгер", се превръща в една от важните вътрешнополитически новини в Австрия.

След публикации в австрийските ежедневници централната новинарска емисия на австрийската държавна телевизия излъчи снощи интервю с Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на Австрийската партия на свободата, който е взел участие в срещата. Той заяви, че става дума за частен празник, организиран за приятели.

Срещата, която съвпадна по време и място с добилия световна известност "Лайф бал" в подкрепа на борбата срещу СПИН, не е била място за изказвания срещу хомосексуалността и срещу Европейския Съюз, увери Щрахе. Беше обаче очевидно, че медийното ехо, предизвикано с неколкодневно закъснение, съвсем не му е по вкуса.

Темата е доста деликатна, както обяви швейцарският вестник, Щрахе и негови съмишленици от други европейски държави, сред които и Волен Сидеров, са били гости на руския олигарх Константин Малофеев.

Празникът, организиран, както бе обявено впоследствие, по случай 200-годишнината на Виенския конгрес, може да се нарече най-малкото странен, ако бъде хвърлен поглед на списъка на поканените. Най-известен сред гостите, както отбелязват масмедиите тук, е Александър Дугин, който е смятан за идеолог на

"Евразийското движение" и е съосновател на националболшевиките, чиято цел е възраждане на Руската империя, която да превърне останалата част на Европа в протекторат, за да бъде предпазен континента от "извращения" за каквото се смята например бракът между хора от един и същи пол, отбелязва в коментар днес вестник "Курир" и продължава: "редом с него е присъствал Волен Сидеров от партия Атака, която се прослави с борбата срещу турците и евреите в Европа."

Съществуват подозрения, че домакинът на срещата Малофеев финансира проруските сепаратисти в Украйна. Къде е попаднал Щрахе в компанията на проруски националисти?, питат медийните наблюдатели в Австрия. Отговор на въпроса дава не самият Щрахе, а един от приближените му, пожелал анонимност.

"С руските националисти ни обединява желанието ни да отслабим Европейския Съюз и НАТО, респективно приятелски настроените към САЩ кръгове." Така че разговорите са от взаимен интерес: "Австрийската партия на свободата печели, тъй като се повишава имиджът й в международен план, а руснаците поддържат всеки, който споделя външнополитическите им интереси", обобщава националистическият функционер.