Властите в Гърция отчитат 4 пъти повече туристи това лято в сравнение с миналото. Местният туризъм обаче е притеснен от ограниченията в заведенията и хотелите.

И гръцките власти, и заетите в туризма забелязват, че по-малко българи и като цяло хора от Балканите посещават острова, за сметка на туристи от Германия, Италия и дори Полша.

Снимка: bTV

Нагласите за края на сезона са смесени - очакват повече туристи през август, докато други са скептични за бизнеса си.

Петрана Петрова живее при съседите вече 8 години. Със съпруга й имат заведение на брега на морето. Тревожи се за бизнеса заради ограничението на закрито клиентите да сядат само с тест или с ваксина.

Снимка: bTV

„Хората не са ваксинирани - сърбите са, но румънците не искат. Много българи също не искат да се ваксинират. А ние като нямаме клиенти и ние затваряме“, казва Петрова.

Тя споделя, че минали години са разчитали основно на туристи от Румъния и България.

„Тази част на Халкидики разчита до голям степен на балканските страни- защото сме съседи“, казва кметът на община Аристотелис, Халкидики.

Снимка: bTV

За сметка на това - спрямо миналата година, летовниците тук са се увеличили.

„Първите са ни на 11 юли. Тук пристигнаха повече от 2 милиона гости. А през миналата година бяха едва 600 хиляди“, обясни София Захараки, заместник-министър на туризма на Гърция.

Вирусът обаче е променил профила на туриста.

„Много хора казват в проучванията, че заради коронавируса предпочитат индивидуални активности сред природата. Те се катерят, гмуркат се, карат колело“, заяви Захараки.

Догодина страната ще разчита именно на алтернативния туризъм-  планински, културен и дори кулинарен.