Как пандемията променя живота в Европа? Екип на Скай нюз придружи полицейски патрули в Брюксел в проверките им дали се спазват ограничителните мерки.

Хората може да излизат за кратка тренировка или за пазар, но който просто си седи ще получи официално предупреждение.

„Хората знаят правилата. Имаха седмица, за да се запознаят с тях. Затова сега сме много строги и глобяваме нарушителите“, заяви служител на реда.

Полицаите в Брюксел са част от фронтовата линия в борбата с вируса.

На една от главните жп гари пристига международният влак от Лондон  Белгия затвори границите си за повечето чуждестранни посетители.

„Живеем в странни времена заради пандемията от корона вирус. Очевидно е, че това създава трудности, както за пътниците, така и за полицията, като трябва бързо да се адаптираме към динамичната ситуация“, заяви Джовани Ансалоне – полицейски началник.

Проверките са изключително подробни, полицията очаква да види документи и декларации. С всеки пътник се разговаря лично, дори това да е британският посланик за Европейския съюз.

„Аз лично не чух никой да се оплаква и аз мисля, че навсякъде хората трябва да спазват указанията на властите“, каза Сър Тим Бароу – посланик на Великобритания в ЕС.

Това е реалността в Западна Европа. Белгия не е станала полицейска държава, но определено е различна.