Предсрочните парламентарни избори във Великобритания протичат при засилени мерки за сигурност заради атентатите в Манчестър и Лондон, които погубиха 30 души за по-малко от две седмици.

Снимка: БГНЕС

Близо 47 милиона души гласуват в над 40 хиляди избирателни секции в училища, читалища, но и пъбове, пералня и дори училищен автобус.

3303-ма кандидати се борят за 650 депутатски места.

Вотът е съдбоносен за премиера Тереза Мей, която ги свика, за да увеличи парламентарната си подкрепа преди началото на преговорите за развод с Европейския съюз. Макар че се очаква победа за нейната Консервативна партия - преднината пред лейбъристите е между 1 и 12% според различните проучвания - тя трябва да получи 326 мандата в 650-местния парламент, за да има самостоятелно мнозинство.

Мей пусна своя глас в Бъркшир, западно от Лондон, без да даде изявления.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин гласува в Северен Лондон и също избегна политически коментари. 

Критик на политиката на Мей по отношение на брекзит, той фокусира предизборната си кампания върху защитата на обикновените британци в процеса на отделяне от Евросъюза. И това му помогна да намали преднината на управляващите. "Гласувах и съм доволен от нашата кампания", каза Корбин. 

Българката Румяна Димитрова гласува като британски гражданин. В Обединеното кралство живее от 16 години.

"Aз гласувам да подкрепя Тереза Мей в нейната основна задача да извоюва брекзит. За Великобритания ще се отворят нови посоки, нови пътища, което ще я направи по-силна", каза тя пред специалния пратеник на bTV Илияна Димитрова

Според политическия анализатор Иън Дънт страната е напълно разединена. "Вот след вот виждаме, че хората изобщо не са променили позицията си след референдума. 52% от страната все още иска да напусне ЕС, 48% искат да останат. Ако в края на март 2019 г. нямаме нищо договорено, последствията ще са катастрофални за нас, ще нанесат щети и на Европа", подчерта той.

Обикновените британци също застават пред урните, загрижени за бъдещето след раздялата с Европейския съюз.

"Наистина мислих за брекзит, за околната среда, за икономиката, за неравенството", отбеляза Алесандра Милър. "Никой не даде конкретен отговор какво ни чака, но трябваше да гласувам за някого, затова избрах лейбъристите", призна шофьорът на такси Али.

За британците особено важно е и управляващите да овладеят заплахата от терора.

Британски потребители се оплакаха, че не могат да публикуват линкове във Фейсбук и свързаха това със забраната за изборна агитация. Първите предварителни резултати се очакват към полунощ българско време.

Снимка: bTV

Забранено е да се публикуват резултати до приключване на вота в 22 ч. местно време, но според последното проучване от вчера Тереза Мей е напът да увеличи мнозинството си в парламента, като се очаква да спечели с 42% срещу 35% за лейбъристите.

Освен двете основни партии, либералните демократи се очаква да съберат 7,8%, а Партията за независимост на Великобритания - 4,4 %. 

Тенденцията от последните месеци показва лек спад в подкрепата за партията на Тереза Мей и ръст в подкрепата на основния й опонент - лейбъристите.