Полицията в Прага арестува заподозрян в терористична атака. Мерките за сигурност на железопътните гари и обществените места в града са засилени заради потенциална заплаха за инфраструктурата, съобщи чешката полиция в социалната медийна платформа Х.

„Благодарение на общественото съдействие криминалисти от отдела за екстремизъм и тероризъм успяха да издирят и арестуват мъж, заподозрян в особено тежко престъпление. Ние си сътрудничим с други сили за сигурност по случая“, допълниха от полицията.

Смята се, че заподозреният е испаноговорящо лице от латиноамериканска държава. Той се издирваше от петък, като преди това властите бяха предупредили, че е опасен. Прокурорът Мартин Били заяви, че мъжът се разследва за палеж, въпреки че наказателното производство все още не е започнало. Повече подробности не бяха предоставени.

Късно в събота вечерта iDnes.cz съобщи, че всички полицейски служители в Прага са поставени в режим на терористична тревога поради заплахи срещу инфраструктурата. Служителите бяха инструктирани да обръщат особено внимание на подозрителни лица, особено около автогарите и жп гарите.

В неделя министърът на вътрешните работи Вит Ракушан написа в Х, че въпреки че превантивните мерки за сигурност остават в сила на оживени обществени места в Прага, няма непосредствена опасност.

Последното увеличение на мерките за сигурност беше преди повече от месец, на 30 април, когато Министерството на вътрешните работи обяви допълнително разполагане на полиция заради първенството по хокей на лед в Прага и Острава. Тогава министерството препоръча увеличаване на полицейските патрули в цялата страна.