Случаят с ваксините в Европа има съществена разлика между разпределение и разпространение. Брюксел разпределя общия пакет договорени ваксини между 27-те въз основа на броя на населението им.

Брюксел обаче смята, че всяка страна познава най-добре собствената си стратегия за ваксиниране и тя сама договаря доставките и графика с производителя.

Производителят пък може да реши, че един клиент, бил той и страна от ЕС, му е по-важен от друг клиент, който може да е друга страна от ЕС. И в този случай - Брюксел е безсилен.

Когато страните членки на ЕС са правили поръчките си, все още никой не можел да знае коя ваксина ще получи одобрение и кога.

От първите две разрешени в Евросъюза България е поръчала: 3 милиона и 900 хиляди дози от „Пфайзер/Бионтех“ и 500 хиляди дози от „Модерна“.

4 милиона и половина дози очакваме и от ваксината на „АстраЗенека“, която обаче вероятно ще получи одобрение за Европа една в края на януари.

Дания например е заложила на първите две и сега води класацията.

Франция също търси начин да навакса изоставането.

„През последните седмици на зимата и в началото на пролетта, ако европейските санитарни власти одобрят други ваксини, доставките ще се забързат и ще можем да предложим далеч по-бърз ритъм на ваксиниране“, каза  Оливие Веран, министър на здравеопазването.

Междувременно в Лондон фирма за ВиК услуги обяви, че в близките месеци ще направи ваксинирането задължително за служителите си и няма да наема нови работници, които откажат инжекция.

Унгария пък спешно поиска да започне имунизация с китайската ваксина, след като експерти, изпратени от премиера Виктор Орбан в Русия, са констатирали, че няма достатъчно производствени мощности за руската ваксина. Но нито една от двете още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Компанията „Пфайзер“ предупреди, че ще има забавяне с доставките за Европа 3-4 седмици. Причината е ремонт в завода в Белгия.

Неофициално има данни, че ще последват сериозни сътресения в поне 6 европейски страни. А "Бионтех" е информирана за промяната едва снощи.