Какво пише в листовките на одобрените ваксини срещу коронавируса? Могат ли да бъдат опасни за здравето ни, за кои групи хора са подходящи, колко сигурни са ваксините и трябва ли да а поставяме, ако сме изкарали заболяването. Това са само част от въпросите, чието отговори търси „Чети етикета“.

На този етап у на са одобрени за ползване два вида ваксини срещу коронавируса. Едната е на „Пфайзер“/“Бионтех“, а другата – на „Модерна“. На пръв поглед са съвсем сходни, но с недостатъчно информация за сигурността и взаимодействието, което имат с други лекарства.

На „Фейсбук“ страницата на „Тази сутрин“ ви попитахме: „Бихте ли се ваксинирали срещу COVID-19?“

Повечето хора, включили се в анкетата, отговарят, че няма да го направят.

Ето и какво сочат официалните данни на Министерството на здравеопазването:

Според статистиката България е на 27-о място в Европейския съюз по заболеваемост и на девето по смъртност.

Ваксинирани до момента срещу коронавируса са 17 038 души, като през последното денонощие са се ваксинирали 1258.

„Няколко секунди ми отне да реша да се ваксинирам“, каза проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

В неговата лаборатория от 11 души шестима са се ваксинирани, един чака, двама са преболедували и двама са отказали да го направят.

Според него сред причините лекари да не искат да се ваксинират е, че ваксините не са достатъчно проучени и не е имало време да бъдат тествани. Има и медици, които вярват в конспиративни теории, включително тази, че ваксината е форма на контрол.

Ето някои коментари и въпроси на зрители и какво обясни проф. Доброслав Кюркчиев:

„Покрай епидемията, свързана с коронавируса, другите болести останаха на заден план, а те ще се появят и ще се появят по начин, по който не сме си и представяли, за да платим цената на това втренчване“, каза проф. Доброслав Кюркчиев и добави, че е нормално хората да си искат живота обратно.

„Фирмите са притиснати да направят ваксините в съкратени срокове и е нормално да си оставят някакъв вид вратичка, за да не ги съдят после. Затова подписваме информирано съгласие“, каза проф. Кюркчиев.

Ако сме преболедували, трябва ли да се ваксинираме?

„Поне седем-осем месеца след преболедуване няма никакъв смисъл да се ваксинираме. Ако все пак се ваксинираме, не смятам, че ще се случи нещо кой знае какво“, смята той.

Кога сме по-защитени – ако сме изкарали вируса или ако сме се ваксинирали?

„Трудно може да се отговори на този въпрос. Когато човек се е разболял, той е изградил имунна защита срещу много структури на вируса. Когато е ваксиниран, той е изградил имунна защита срещу една структура на вируса. Само че тази защита според мен е доста по съвършена по изкуствен начин, отколкото по естествен“, смята проф. Кюркчиев.

Ако сме преболедували вируса и ако сме ваксинирани, може ли да сме преносители и да заразяваме други хора?

„Аз лично смятам, че не може. Моят аргумент е имунологичен. След имунизация се създават антитела. След като вирусът не може да проникне в клетката, не може да се размножава и човек няма как да бъде заразоносител“, обясни имунологът.

Какво пише в листовките за нежеланите реакции?

„Преди четири-пет години на тези странични реакции никой нямаше да обърне внимание. Тях ги пише в повечето ваксини и го знаем от деца. Те не са новост“, каза проф. Кюркчиев.

От какво обаче се притесняват хората:

„Преди всичко човек трябва да си зададе въпроса заболяването ли е по-сериозният му проблем, или ваксината. Като цяло имаме данни как протича заболяването при много хора с различни заболявания. При хората с онкологични заболявания то е сериозен проблем и затова за мен е по-разумно те да се ваксинират. Относно хората с автоимунни заболявания засега се смята, че те не изкарват по-тежко коронавируса. Затова и няма логика ваксината да даде повече проблем от самото заболяване“, обясни имунологът.

„Ако ваксината не е съхранена правилно, няма да работи. Но няма как да застраши здравето ни“, каза проф. Кюркчиев.

Според него е почти невероятно да се заразим отново, след като сме прекарали коронавируса.

Консултации по телефона: Какви хора звънят и какви въпроси задават за ваксините?

Лекар от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив е доброволец и консултира по телефона всички, които имат въпроси относно ваксините за коронавируса. Линията е към Националната пациентска организация. Вижте повече: