Преговорите в Германия се провалиха заради вътрешнопартийни състояния на отделните партии, коментира Елена Поптодорова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

За Социалдемократическата партия – най-голямата и обичаен коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, „очевидно осем години в управлението доведоха до едно твърде заоблено представяне на самата партия в очите на избирателите. Т.е. след тези осем години споделено управление те трябваше да решават дали запазват профила на партията си, или влизат в още едно управление в името на властта. И избраха да не влизат“, коментира тя.

Според нея ще последва изместване вляво на партията.

Най-сестринската партия, ХСС, също не може да си позволи повече отстъпления от своята собствена политическа платформа, смята Поптодорова.

Между „Зелените“ и свободните демократи пък има огромна пропаст по темата климат.

Коалиция „Ямайка“ не се случи, защото тя е „леко съчинена коалиция, по удобство – единствената възможна“, посочи Поптодорова. Въпреки това, според нея, всички партии са влезли в преговорите с желание тя да се случи.

Поптодорова обаче смята, че е малко вероятно да бъде сформирана коалиция и че ще е много трудно Меркел да се върне в досегашната си властова роля.

Вижте целия разговор във видеото: