Християндемократите (ХДС) в Германия избраха нов лидер – Армин Лашет. Той е регионален премиер на най-гъсто населената провинция в страната – Северен Рейн-Вестфалия.

Въпросът е дали той ще е кандидат за канцлер на десницата в Германия на изборите през септември.

„Това е 14-ти партиен конгрес, на който участвам като канцлер и моят последен конгрес като канцлер. Пожелавам си този конгрес да вземе правилните решения за бъдещето“, каза канцлерът Ангела Меркел в началото на форума.

Новоизбраният председател на ХДС даде заявка за политика, която не разделя, а обединява обществото.

„И, за да бъде ясно казано, няма да позволим страната ни да бъде разрушена от крайнодесни терористи и духовни подпалвачи. Често чувам изречението: „Трябва да се настройва разделение!“ На това ще отговоря: „Не, не трябва!“ Поляризирането е лесно. Всеки го може. Рецептата е позната: Малко отрова и бързо я разпространяваш онлайн. Ние трябва да говорим ясно и открито, но не и да разделяме. Трябва да интегрираме обществото, да го сплотяваме, да събираме различните хора. А това е трудна работа: трябва да слушаш, дори да слушаш това, което не ти е приятно, дори да преговаряш с хора, които не харесваш. Но да търсиш компромиси и решения, които хората очакват от нас“, обяви Лашет. 

Според лидера на коалиционния партньор на ХДС - Християнсоциалния съюз (ХСС), Маркус Зьодер, в момента хората в Германия най-малко се интересуват от парламентарните избори.

„Никой не трябва да се заблуждава. Хората в Германия в момента въобще не говорят за парламентарните избори. Въобще не мислят кой ще е следващият кандидат за канцлер. Но питат: Как ще се продължи това голямо изпитание с коронавируса. А ние далеч не сме приключи с него“, коментира председателят на ХДС.

Зьодер обаче е възможен кандидат за канцлер.

„Апелирам за вашата непоколебимост в общата ми борба за отстояване на либерална демокрация. Включително и сред нашите собствени редици. Както вече казах, всички оценяват вашето търпение, но за да защитим нашите общи ценности, нас самите ни очакват трудни решения. Една ясна позиция от вашата страна ще е решаваща и безценна. Вярвам, че и в това няма да ни разочаровате“, заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск.

Армин Лашет е познат на българската аудитория, припомни главният редактор на международния отдел на bTV Кристина Баксанова.

Познат е от скандала в средата на 2020 г. с месопреработвателните предприятия той каза тогава, че заразата от коронавирус идва от български работници. На това изказване имаше реакция в София и Лашет се извини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!