Християндемократическият съюз (ХДС) в Германия си избра нов лидер. Надпреварата срещу двама свои конкуренти спечели регионалният премиер на най-гъсто населената провинция в страната – Северен Рейн-Вестфалия – Армин Лашет.

С емоционална реч и подкрепа от здравния министър Йенс Шпан 59-годишният Армин Лашет пое поста от предшественичката си Ангред Крамп-Каренбауер. Това се случи на историческо онлайн гласуване.

„Наясно съм с отговорността на тази работа. И ще дам всичко от себе си, за да вървим заедно през тази година, за да спечелим регионалните избори само след няколко седмици, и да сме сигурни, че ще спечелим следващите национални избори и ще осигурим канцлер на Германия“, заяви новият лидер на ХДС.

Остава открит въпросът ще бъде ли той и кандидатът за канцлер на десницата в Германия на изборите през септември.

Лашет заяви, че има желанието да се бори за канцлерския пост. Кандидатурата обаче се обсъжда с коалиционния партньор от Бавария – Християнсоциалния съюз (ХСС). Лидер на ХСС Маркус Зьодер също е сочен като вероятен кандидат.

Лашет е кандидатът, който най-много се застъпва да бъде продължен курсът на политика на Меркел и за дефиниране на партията като „центристка“. Той е и единственият претендент с управленчески опит.

Решението дали Лашет ще бъде и кандидатът за канцлер на десницата в Германия ще стане ясно вероятно през март или април.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!