През изминалата седмица тонът между Европа и Турция стана леден. До обтягането на отношенията се стигна, след като редица западни страни не разрешиха агитационни митинги за референдума в Турция на територията си.

Но защо агитацията в Европа е толкова важна за президента Реджеп Тайип Ердоган?

Съвсем неслучайно. Германия, например, е четвъртият по брой гласоподаватели избирателен район след Истанбул, Анкара и Измир.

Предстоящият референдум може да се окаже много оспорвана битка, а само от Германия право да гласуват имат около 1,4 млн. турски граждани. Любопитно е, че на парламентарните избори в Турция през 2015 г. подкрепата за Партията на справедливостта и развитието на Ердоган сред германските турци беше значително по-висока, отколкото тази в самата Турция.

Голяма част от анализаторите са съгласни, че с агресивното си поведение Ердоган се цели в електората зад граница.

Вижте във видеото промени ли това поведение отношението на турците в Мюнхен или напротив – засили симпатиите към него:

За турските граждани, също както и за българите, важи ограничението да пускат бюлетина само в дипломатическите мисии на страната си. Турците обаче ще могат да гласуват цели 14 дни – от 27 март до 9 април.

Според някои сондажи сегашните настроения в Турция предвиждат около 52% от турците да гласуват с „Не“ на референдума, а 48 с „Да“. Ако тези прогнози се окажат верни, това означава, че вотът от чужбина може да се окаже решаващ.