Засега не се очакват изменения на полетите и закъснения у нас. Препоръчва се на пътниците да проверяват разписанията преди да тръгнат.

Редица авиокомпании спират полетите си в Близкия Изток заради напрежението в района. Освен че изостриха отношенията между двете държави - иранските ракети, които удариха американски цели в Близкия изток преобърнаха и въздушния трафик.

„По отношение на България не наблюдаваме съществени изменения на трафика. Разбира се, ще бъдат направени компютърни симулации, имаме съответните продукти, които ще покажат при затваряне на дадени въздушни пространства дали би могъл да бъде дистрибутиран даден от едно въздушно пространство в друго, което би натоварило различни сектори от нормалното положение, както в момента“, каза Георги Пеев, генерален директор на РВД.

Той добави и че в момента няма забрана за преминаване над Иран и Ирак: 

"Но определени въздохолавателни администрации са дали препоръки на техните компании по възможност да избягват тези въздушни пространства. Основно това са европейски компании, които техните регулатори са препоръчали да не се лети оттам. Това са "Еърфранс", "Луфтханза", "Бритиш Еъруейс", "Уизеър" в момента. Забелязваме изменения. Не закъснения. Например всички полети, които отиват към далечния изток, се стремят да заобикалят Иран от Север. Това на практика не променя траекторията в нашето въздушно пространство", каза още Пеев. 

Едни от първите, които реагираха след ударите, беше именно Федералната авиационна администрация на Съединените щати.

Освен над Иран и Ирак те забраниха полетите си в целия Персийски залив. Последваха ги и германската "Луфтханза".