Заседанието на регионалния парламент на Каталуния, на което се очаква областта да обяви независимост, беше отложено с час заради извънредна среща на премиера Карлес Пучдемон.

Според Би Би Си това може да е сигнал за промени в последния момент и обявяването на избори. Местната преса обаче съобщава, че Пучдемон води разговори с международни посредници.

По неофициални информации е възможно декларацията за независимост да не бъде провъзгласена.

Властите в Мадрид действат твърдо, за да не допуснат отцепването на провинцията. Каталуния няма и подкрепа от другите европейски държави, освен от няколко националистически партии.

Каквото и да е решението тази вечер, утре премиерът Мариано Рахой ще представи в испанския парламент позицията на правителството за кризата.

В случай на обявяване на независимост, парламентът в Мадрид може да задейства член 155 от Конституцията, който дава правомощия на държавата да „установи контрол“, за да предотврати отделянето на някоя от 17-те автономни области.

Големи европейски държави като Франция и Германия застанаха твърдо зад националното единство на Испания. Европейските институции се въздържат от прогнози как биха реагирали при обявяване на независимост, но позицията на Брюксел за зачитане на испанската конституция е косвена подкрепа за Мадрид.

„Насилието никога не може да бъде политически инструмент. Изразяваме нашето доверие във възможностите на министър-председателя Мариано Рахой да урегулира процеса в рамките на пълно зачитане на испанската конституция и основните права на гражданите“, коментира говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн.

Към Пучдемон се обърна и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Днес ви призовавам да спазвате конституционния ред и да не вземате решения, които ще направят диалога невъзможен“, заяви той.