Световната мрежа отново разпрати хиляди образи и послания от Румъния към целия свят. Водещ беше слоганът: “Денят, в който се предадем, е денят, в който умираме”.

Мнозина заявиха, че протестите от тази нощ са най-големите в страната от 1989-а година насам и напомниха на политиците, че намеренията им не са в полза на народа, а просто опит да избегнат затвора.

Повечето от снимките ни показваха заряда на протеста, но не липсваха и кадри, надничащи зад кулисите, като този на депутати от съюза "Спаси Румъния", които са се барикадирали с парламента в Букурещ.

Румънците очевидно са убедени, че тези кадри не показват края, а само началото на една революция.

Последните проучвания показват, че Специализираната прокуратура е одобрявана от повече от 60% от румънците.

Борбата между президента Клаус Йоханис и лидера на управляващата партия на социалдемократите Ливиу Драгнеа - това е големият конфликт в момента, казват експерти от северната ни съседка.

През април 2016-а Драгнеа е осъден условно по обвинение на спецпрокуратурата за манипулиране на резултатите от референдума преди 4 години. Именно тази присъда пречи на Драгнеа да заеме премиерския пост, когато през декември партията му печели изборите.

Сред най-знаковите дела за 2016-а е и това срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър Габриел Опреа. Той беше обвинен за злоупотреба с власт заради неправомерно използване на полицейски кортеж. Бързата скорост, с която се движил ескортът, е причина за катастрофа, вследствие на която загива полицай. Процесът срещу бившия вицепремиер все още е в ход. Всичките му активи са замразени до произнасянето на съда.

Премиер, петима министри, 16 депутати и петима сенатори. Това са хората от висшия ешалон на властта, разследвани от националната антикорупционна служба през 2015 г.

Над 100 кметове и председатели на общински съвети са изправени пред съда.

Дирекцията е предприела мерки за изземване на близо половин милиард евро от корумпирани лица. Над 1200 души са обвинени през 2015 г. За първи път през 2015 г. процентът на оправдателни присъди стигна под 8 на сто.

Като проблем в съдебната система спецпрокуратурата отбелязва, че някои от получилите присъди не изтърпяват цялото си наказание.