Заразените с коронавирус по света вече са почти 800 000, сочат данните с сайта worldometers. Починалите от вируса са близо 40 000.

Франция стана четвъртата държава в света, в която броят на жертвите надмина 3000. Местните експерти очакват пика на епидемията в края на тази седмица.

„5700 сериозни случая се нуждаят от спешно лечение в интензивно отделение. Но е важно да се припомни и друго – от 1 март досега 7924 души са напуснали болниците оздравели“, коментира директорът на френската здравна агенция Жером Саломон.

Парижкото летище „Орли“ затвори. „Бритиш еъруейс“ отмениха всички полети от и до „Гетуик“ – втората най-натоварена британска аерогара.

Военен самолет с 14 тона медицински доставки от Китай кацна в Мадрид. Той е част от серията полети в помощ на една от най-засегнатите европейски страни.

От Световната здравна организация (СЗО) отново припомнят, че целта на строгите мерки по света е да спечелят на здравните системи ценно време.

„Все още не знаем колко дълго ще продължи борбата с COVID-19. Хиляди по света денонощно дават всичко от себе си. Но е малко вероятно вирусът да изчезне, например, следващата седмица или дори в следващите месеци“, обяви Такеши Касай от СЗО.

Междувременно круизен кораб с близо 2000 души продължава да плава край американските брегове, след като и Флорида отказа да му позволи да акостира. Четирима души на борда са починали от коронавирус, а над 130 са с грипоподобни симптоми.