Летищата във Великобритания бяха засегнати от проблем, свързан със системите за сканиране на паспорти, с които оборудвани автоматичните врати за граничен контрол, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В социалните мрежи бяха публикувани снимки, на които се виждат стотици пасажери, които се редят на опашки на лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик". Много пътници се оплакаха, че им се е наложило да чакат по няколко часа.

"Наясно сме с проблема с граничната система в цялата страна, който засяга пристигащите пътници в Обединеното кралство", заяви говорител на британското министерство на вътрешните работи.

"Работим по разрешаването на проблема възможно най-скоро и поддържаме връзка с пристанищните оператори и авиокомпаниите, за да сведем закъсненията до минимум", допълни той.

Във Великобритания паспортните проверки на чуждестранни пътници от редица страни трябва да се извършат от служители на граничния контрол. Гражданите на страни от ЕС, САЩ и някои други държави обаче могат да използват автоматичните врати, известни като електронни портали, за да сканират паспортите си.

През изминалата година британските авиокомпании и летища бяха изправени пред някои други проблеми, включително и стачки на летищния персонал и служителите на граничните сили.