Транспортен хаос предизвика недостигът на служители по летищата във Великобритания. Обсъжда се въвеждането на временни визи, които ще дадат възможност на работници, включително и от България да започнат работа на английските летища.

На британските авиокомпании беше казано да отменят полети, които не могат да извършат това лято, за да се предотврати повторението на хаоса при пътуване отпреди седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

Правителството и авиационният регулатор се обърнаха с този необичаен призив до превозвачите, за да гарантират, че летните им разписания ще бъдат изпълнени.  В призива се изтъква, че е по-добре полетите да бъдат отменени по -рано, отколкото да се стига до хаоса по летищата от последните седмици, когато  десетки хиляди пътници бяха засегнати от отмяна и закъснения  и хиляди от тях останаха на летищата.

До този проблем се стига заради недостиг на персонал, след като хиляди работни места в авиокомпаниите бяха съкратени по време на пандемията и тепърва трябва да бъдат възстановени въпреки скока в търсенето на пътувания след пандемията.

Британският министър на транспорта Грант Шапс проучва възможността за издаване на временни визи на работници от Европейския съюз със срок на действие от 6 месеца, за да се облекчи кризата с персонала на летищата.

Обсъждат се планове за издаване на разрешителни на служители по обработка на багаж и на служителите за регистрация с временни визи, подобни на тези, които се издават на берачи на плодове, музиканти и религиозни дейци, като се очаква те да привлекат работници от страни от Източна Европа, включително и България.