Руски областен политик e глобен с почти 2000 долара, защото имал спагети на ушите си, докато е слушал годишната реч на Владимир Путин, съобщи правозащитна група, цитирана от Ройтерс.

Така той е „дискредитирал въоръжените сили“ на Русия, според обвинението.

Михаил Абдалкин е осъден, тъй като е заснел и после е качил видео в социалните мрежи. Зад странния протест на Абдалкин всъщност стои руски идиоматичен израз, обвързващ лъгането и разочарованието от думите на някого с окачване на спагети на ушите – (Не вешай мне лапшу на уши – от руски език)

Намекът на протестната акция на Абдалкин е, че той не вярва на думите на Путин, изречени в речта му за състоянието на нацията, която той произнесе на 21 февруари, точно преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.

Днес на Абдалкин бе наложена глоба в размер на 150 000 рубли (1950 долара).

Този месец руският парламент затегна законите, приети скоро след инвазията, които сега предвиждат глоби или затвор до 15 години за дискредитиране или разпространение на неверни новини за руските въоръжени сили или други групи, като например наемническата група „Вагнер“, които участват във войната в Украйна.