Френският президент - Еманюел Макрон, пътува към обхванатата от опасни протести Нова Каледония, предаде „Асошиейтед Прес“.

Според агенцията това пътуване показва все по-голямата увереност на френските власти, че успяват да овладеят размириците във френската тихоокеанска територия с изпращането на подкрепления и приемането на извънредни мерки за сигурност.

Говорителка на френското правителство обяви пътуването днес. То е наложило промени в графика на президента, тъй като първоначално е било планирано пътуване на Макрон в Северна Франция.

Вместо това той ще отиде до намиращия се източно от Австралия архипелаг, който е обхванат от смъртоносни въоръжени сблъсъци, грабежи, палежи и други безредици.

Миналата седмица Париж обяви извънредно положение, а 1000 души пристигнаха в страната, за да подсилят силите за сигурност, които загубиха контрол над някои части на столицата Нумея.

Припомняме, че повод за размириците в Нова Каледония стана опита на френското правителство да прокара закон, с който французи, които са живели в продължение на 10 години на острова, да имат правото гласуват на местните избори. Това се случи миналата седмица, а от тогава напрежението не стихва.